Πες όχι στην πείνα!

2012-01-10 14:06

Ένας στους έξι ανθρώπους πηγαίνει για ύπνο πεινασμένος. Όμως, παγκοσμίως παράγουμε αρκετή τροφή για όλο τον πλανήτη.  925εκ. άνθρωποι   υποσιτίζονται  . Από αυτούς, περισσότεροι από 1 στους 10 ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες.   
Η πείνα είναι αποτέλεσμα της άνισης κατανομής της τροφής και έλλειψης πρόσβασης σε γη, νερό, σπόρους και άλλους παραγωγικούς πόρους. Επιπλέον, οι τιμές των τροφίμων παγκόσμια έχουν αυξηθεί κατά 83% τα τελευταία 2 χρόνια, με αποτέλεσμα επιπλέον 42εκ. άνθρωποι να ζουν σε συνθήκες φτώχειας, αδυνατώντας να διασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό για τους ίδιους και την οικογένειά τους.
Οι κλιματικές αλλαγές επιτείνουν το πρόβλημα, φέρνοντας ξηρασίες, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές. Οι πιο φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ώστε να καταστρέφονται οι σοδιές αλλά και τα σπίτια τους, πεθαίνουν τα ζώα τους και πολλές φορές αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε γειτονικές χώρες.
 

  • Η πρόταση «με αποτέλεσμα επιπλέον 42εκ. άνθρωποι να ζουν σε συνθήκες φτώχειας, αδυνατώντας να διασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό για τους ίδιους και την οικογένειά τους» είναι μια εξαρτημένη αποτελεσματική/ συμπερασματική πρόταση διότι φανερώνει ποιο είναι το αποτέλεσμα της πρότασης που προηγείται. Οι προτάσεις αυτές εισάγονται με τους αποτελεσματικούς συνδέσμους ώστε, που ή με φράσεις (ώστε να, που να, με αποτέλεσμα να).

Α. Βρείτε στο κείμενο άλλες αποτελεσματικές προτάσεις.
   Β. Συμπληρώστε με αποτελεσματικές προτάσεις τις παρακάτω φράσεις:   Β' μέρος.doc (22,4 kB)

—————

Πίσω